Hur fungerar odds inom betting?

Om du är intresserad av betting behöver du veta och främst förstå hur odds fungerar. Det är trots allt oddsen som påverkar hur du bettar och vad du bettar på. För att förstå hur odds fungerar ska vi först titta på hur odds bestäms.

Hur bestäms odds?

Odds bestäms utifrån sannolikheter att en specifik sak ska inträffa. I bettingvärlden kan det exempelvis handla om hur stor chans det är att ett specifikt lag vinner i en fotbollsmatch. Spelbolag tar fram sina odds genom att använda sig av diverse olika analyser och statistik. Spelbolagen tar fram slutgiltig data för att sedan presentera odds. De flesta större spelbolagen använder sig av i princip samma strategier när de bestämmer sina odds. Därmed brukar oddsen vara snarlika om man jämför samma match mellan olika bettingsidor. Det kan dock vara vissa skillnader. Därför kan det vara fördelaktigt att jämföra olika bettingsidor innan du bettar på en match.

Enkel metod för att förstå hur odds fungerar

För att få full förståelse för hur odds fungerar kan du tänka dig en vanlig tärning med sex

extra betting utan licens direkt i mobilen

nummer. För att räkna hur stora oddsen är att du får exempelvis en femma är genom att dividera 100 % med antal sidor på tärningen, det vill säga sex. 100/6=16,66 %. Oddsen i det här fallet blir lika för varje sida av tärningen. Det är alltså lika troligt att du får en femma som en trea. I bettingvärlden ser det inte riktigt ut så här, men det kan vara en bra referens att tänka på för att förstå sig på hur odds fungerar.

Så fungerar odds inom betting

Inom betting fungerar odds för att hjälpa spelare bedöma hur stor chans det är att exempelvis ett fotbollslag ska vinna en match på betting utan svensk licens. Du brukar kunna välja mellan totalt tre utfall på en match, bortaseger, hemmaseger och oavgjort. Vardera utfall har sina odds. Oddsen visar alltså hur stor sannolikheten är att vardera utfall inträffar. Oddset för det utfall du bettar på multipliceras sedan med insatsen du lägger på matchen.

Höga och låga odds

När du bettar är storleken på oddsen högst relevant att titta på. m du vinner avgör oddset hur stor vinst du får. Ett högt odds innebär att det i praktiken enligt statistik och analyser är liten chans att det utfallet inträffar. Å andra sidan innebär ett lägre odds en större sannolikhet att det utfallet inträffar. Som spelare gäller det alltså att hitta bra odds för att öka chansen till stora vinster genom att hitta odds med spelvärde. Det kräver en del arbete och tid.

Jämföra odds

Kunskap kring odds är som du säkert förstår oerhört viktigt för dig som väljer att betta. När du väl hittat något du vill betta på är det viktigt att det är en sport eller ett spel du har kunskap om. Det ökar chansen till att du tar bra beslut i ditt bettande vilket i sin tur ökar chansen till vinst. Du bör också jämföra odds mellan olika spelsajter. Oddsen kan skilja sig åt mellan olika bettingsidor och det kan du dra stor fördel av att utnyttja! Genom att jämföra oddsen har du möjligheten att hitta bättre odds och därmed öka dina chanser. Några stora skillnader mellan olika bettingsidor brukar vara sällsynta, då de ofta använder sig av samma metoder för uträkning av odds.